Suç Duyurusu Hakkında Herşey

Bir suçun işlenmesi durumunda ceza hukuku devreye girer ve devletin cezalandırma yetkisini kullanması söz konusu olur. Bu durumda, Devletin ilgili birimlerinin harekete geçebilmesi için suçtan zarar gören ve mağdur kişilerin suç ile ilgili olarak Devleti yani Savcılıklar ile kolluk kuvvetlerini (Emniyet, Jandarma) bilgilendirilmesi gerekir. Söz konusu bilgilendirme ise suç duyurusu ile yapılmaktadır. Bu makalemizde suç duyurusuna ilişkin en çok merak edilen sorulara yanıt verilmiştir.

Suç Duyurusu Nedir

Suç duyurusu, kişiler karşılaştıkları suç teşkil eden olaylar dolayısıyla faillerin cezalandırılmalarını talep etmek için Devletin ilgili birimlerini özellikle de emniyet güçleri ile Savcılıkları harekete geçirmesi ve suçun soruşturulmaya başlanması sürecini ifade etmektedir. Kural olarak, suç duyurusu söz konusu olmaksızın Türk Ceza Hukuku’nda doğrudan doğruya ceza davası açılması mümkün değildir.

Suç duyurusunda olayın esaslı noktalarının özetlenmesi, ispata yarar tüm hukuka uygun delillerin sunulması Savcılık tarafından başlatılacak soruşturmanın sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülmesi açısından faydalı olacaktır. Bu noktada Savcılığa suç duyurusunda bulunulurken soruşturmanın akıbeti ve mağduriyetin giderilebilmesi için uzman bir ceza avukatından destek alınması yerinde olacaktır.

Suç Duyurusu Nasıl Yapılır
Suç Duyurusu Nasıl Yapılır

Suç Duyurusu Nasıl Yapılır

Bir suçun işlendiğini düşünüyorsanız ve bu konuda yetkililere başvurmak istiyorsanız, suç duyurusunda bulunma hakkınız vardır. Peki, savcılığa suç duyurusunda bulunmak nasıl gerçekleşir?

Suç duyurusunda bulunma, suçun işlendiğini düşündüğünüz durumlarda yetkililere başvurmanızı sağlar. Bu, genellikle en yakın savcılığa ya karakola giderek veya yazılı bir dilekçe ile gerçekleştirilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için, suçun ne olduğunu, suçun ne zaman ve nerede işlendiğini ve varsa tanıkları belirtmeniz gereken bir dilekçe yazmanız gerekir. Dilekçenizde, suçla ilgili tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde belirtmeye özen gösterin. Daha detaylı bilgi almak için Suç Duyurusu Dilekçesi isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Suç duyurusunda bulunduktan sonra, savcılık suçun işlenip işlenmediğini araştırır. Eğer suç işlendiği tespit edilirse, savcılık soruşturma başlatır ve süreç devam eder.

Unutmayın, herkesin hukuki hakları vardır ve suç duyurusunda bulunma, bu hakların kullanılmasının önemli bir parçasıdır. Eğer bir suçun işlendiğini düşünüyorsanız, tereddüt etmeden hukuki destek alarak yetkililere başvurun. Hukukun üstünlüğü, toplumun adalet anlayışının temelini oluşturur. Haklarınızın doğru bir şekilde savunulabilmesi için suç duyurusunda bulunma aşamasında uzman bir avukattan destek almanızı öneririz.

Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır

Savcılığa suç duyurusu, suçun işlendiği yer Cumhuriyet Savcılığı’na bağlı müracaat savcılığına başvurulmak suretiyle yapılır. Müracaat savcılığına yapılan başvuru sözlü olabileceği gibi, yazılı da olabilir. Savcılığa Suç Duyurusunda, olayların eksiksiz bir şekilde ifade edilebilmesi için kronolojik bir şekilde olayların anlatılması ve delillerin sunulması maksadıyla yazılı, diğer bir ifadeyle dilekçeyle başvuru yapılması yerinde olacaktır.

Cumhuriyet Başsavcılığı’na (müracaat bürosuna) yapılacak olan şikayet sonucunda şikayet eden kişiye bir hazırlık numarası verilir ve kişi bu numara ile yapmış olduğu şikayetin akıbetini kontrol edebilir.

Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusunu araştırır, emrinde çalışan kolluğa talimatlarını verir, kolluk (polis ve/veya jandarma) gerekli araştırmaları yapar ve toplanan bilgi ve belgeleri Cumhuriyet Başsavcılığa iletir.

Polise Suç Duyurusunda Bulunmak

Savcılık nezdinde suç duyurusunda bulunmak yerine polise suç duyurusunda da bulunulabilir. Kural olarak suçun işlendiği yerde bulunan polise suç duyurusunda bulunulabilir (karakol, jandarma). Polise yapılacak suç duyurusu da yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Ancak, bir önceki paragrafta belirttiğimiz sebeplerle yazılı olarak suç duyurusunda bulunulmasını ve avukat desteği alınmasını tavsiye etmekteyiz.

Polise suç duyurusunda bulunması sonra, polis durumu yetkili Cumhuriyet Savcısına bildirerek, Cumhuriyet Savcısı’nın emir ve talimatlarına uygun bir şekilde olayı araştırır, kolluk tutanağı tanzim eder ve dosyaya Cumhuriyet Savcılığı’na gönderir.

CİMER Suç Duyurusu – E Devlet Suç Duyurusu

İnternette genellikle, “CİMER Suç Duyurusu”, “E Devlet Suç Duyurusu”, “E devlet üzerinden suç duyurusu nasıl yapılır?” ve “online savcılığa suç duyurusunda bulunma” şeklinde aramaların yapıldığı görülmektedir. Peki Cimer Suç Duyurusu mümkün müdür?

Cimer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltmasıdır ve vatandaşların Devletle iletişimini kolaylaştırmak için oluşturulmuştur. Cimer üzerinden suç duyurusunda bulunulabilmesi mümkündür; CİMER’e üzerinden yapılacak online suç duyurusu neticesinde İletişim Merkezi çalışanları suç duyurunuzu ilgili Savcılığa yönlendirecektir. Ancak, CİMER Suç Duyurusunu hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz. Çünkü, CİMER Suç Duyurusu için maksimum 3000 karakterlik yazı sınırı tanımaktadır. Bu durum ise olayları ve delilleri tam olarak ifade etmenize imkan tanımamaktadır. Bu nedenle, Online savcılığa suç duyurusunda bulunmanız halinde hak mahrumiyetine sebebiyet verilebilecektir.

E Devlet Hakkımda Suç Duyurusu Var Mı

Google aramalarına bakıldığında vatandaşların sıklıkla “E Devlet Hakkımda Suç Duyurusu Var Mı” aramasını yaptığına ve bu suretle haklarında suç duyurusunun bulunup bulunmadığını E Devlet üzerinden öğrenmek istediklerine şahit olunmaktadır. Bir suç duyurusunda bulunulmasından sonra başlatılacak ceza soruşturmaları GİZLİDİR. Gizli olması sebebiyle dava dosyalarında olduğu gibi, suç duyuruları, yani soruşturma dosyaları E Devlet üzerinden görünmemektedir.

Hakkımda Suç Duyurusu Var Mı

Hakkımda Suç Duyurusu Var Mı

Hakkınızda suç duyurusunun bulunup bulunmadığını öğrenmek için bir avukattan yardım alınabileceği gibi, bizzat Savcılığa giderek hakkınızda bir suç duyurusunun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ceza davasına dönüşmemiş bir suç duyurusunu internet üzerinden öğrenmeniz mümkün değildir.

Suç Duyurusunda Bulunma Süresi

Kural olarak suç duyurusunda bulunma süresi bulunmamaktadır. Ancak hakaret, tehdit, mala zarar verme, cinsel taciz gibi şikayete tabi suçlar olarak tabir edilen suçlarda fiil ve failin (suçu işleyen kişinin) öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Şikayete tabi suçları ve önem arz eden hususları incelemek için tıklayınız. Şikayete tabi suçlarda suç duyurusunda bulunma süresi olan 6 aylık süre geçtikten sonra suç duyurusunda bulunulması halinde şüpheli ya da şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kovuşturmaya yer olmadığına dair karar yani takipsizlik kararı verilir, dosya kapatılır, ceza davası açılmaz. Şayet bu husus Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gözden kaçırılarak kamu davası açılırsa, mahkemece kamu davasının düşmesine karar verilir.

6 Aylık Suç Duyurusu (Şikayet) Süresi Geçmiş Olmasına Rağmen Açılan Kamu Davası’nda Düşme Kararı Verilmesi Gerektiğine İlişkin Emsal Karar

Sanığa yüklenen “güveni kötüye kullanma” suçu nedeniyle şikayetin, 5237 sayılı TCK’nin 73. maddesinde öngörülen 6 aylık şikayet süresi geçtikten sonra yapıldığı ve 5271 sayılı CMK’nin 223/8. maddeleri gereğince sanık hakkındaki kamu davasının düşmesine karar verilmesi gerektiği Mahkemece gerekçeleri gösterilerek kabul ve takdir kılınmış olmakla; katılan vekilinin temyiz nedenleri yerinde görülmediğinden hükmün ONANMASINA, 25.11.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.Yargıtay 11. CD.’nin 25.11.2021 Tarih, E. 2021/37943 ve K. 2021/10884 sayılı Kararı

Savcılık Soruşturması Ne Kadar Sürer

Savcılık soruşturmasının süresi, soruşturmaya konu suçun niteliğine, Savcılığın iş yoğunluğuna soruşturma yapılmasına engel nedenlerin varlığına, delillerin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle, Savcılık soruşturması 3 ay – 1 yıl arasında sürmektedir. Diğer bir ifadeyle genellikle suç duyurusu 3 ay – 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır.

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer sorusunun ise net bir cevabı olmayıp, bazı savcılık soruşturmalarının kimi zaman 2-3 yıl sürdüğü görülmektedir. Bunun nedeni, gerek mağdurun gerekse şüphelinin lehine olan delillerin toplanmasındaki zorluktan, soruşturmaya konu kişilerin beyanlarına başvurulmamasından kaynaklanmaktadır.

Kimler Suç Duyurusunda Bulunabilir

Bir suçtan dolayı mağdur olan, zarar gören kişiler, suçu işleyen fail hakkında yargılama sürecinin başlatılması için suç duyurusunda bulunabilirler. Örneğin, internet üzerinden dolandırıcılık suçunun mağduru konumunda olan bir kişi suç duyurusunda bulunabileceği gibi, hakarete maruz kalan, yakınlarından birisinin ölümüne sebebiyet verilen, hırsızlık suçunun mağduru olan, ısrarlı bir şekilde takip edilen kişiler de suç duyurusunda bulunabilir.

Suç Duyurusunda Bulunmanın Sonuçları – Suç Duyurusunda Bulunduktan Sonra Ne Olur

  1. Soruşturmanın Başlaması, Delillerin Toplanması, İfadelerin Alınması: Suç duyurusu dilekçesinde bir suçun işlendiği şüphesine kanaat getiren Cumhuriyet Savcısı maddi gerçeğin araştırılması ilkesi uyarınca delillerin toplanması için emrindeki kolluk güçlerine gerekli emir ve talimatları verir; kimlikleri tespit edilen şüphelilerin (faillerin, suçu işleyen kişilerin) ifadesine başvurur; gerekli olması halinde yakalama emri çıkartılarak gözaltı, arama, el koyma gibi koruma tedbirlerine başvurabilir, tanıkları ve diğer delilleri toplar ve kuvvetli şüphe oluşturan delillere ulaşılırsa şüphelilerin tutuklanmasını Sulh Ceza Hakimliğinden talep edebilir.
  2. İddianame Düzenlenmesi ve Kamu Davası Açılması: Şayet suç duyurusu dilekçesi ile başlayan süreçte soruşturma dosyasında yeterli şüphe oluşturan delillere ulaşılmışsa, Cumhuriyet Savcısı iddianame düzenleyerek şüphelilerin yargılanması için ceza davası (kamu davası) açılmasını Mahkemeden talep eder.
  3. Takipsizlik Kararı Verilmesi: Eğer, yeterli şüphe oluşturacak delile ulaşılamamışsa şüpheliler hakkında takipsizlik diğer adıyla kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve soruşturma dosyası kapatılır. Takipsizlik (kovuşturmaya yer olmadığına dair karar) adlı yazımızı ziyaret etmek için tıklayınız.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, soyut suç isnadının bulunduğu suç duyurusu dilekçelerinde, delillerin de sunulmadığı kimi durumlarda, suç duyurusunda bulunan kişi hakkında iftira suçundan soruşturma başlatıldığı durumlar da görülmektedir. Gerek şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmemesi ve haklarında ceza davası açılmasını sağlamak, gerekse iftira gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına, suç duyurusunda bulunma ve sürecin takibi için uzman bir ceza avukatından profesyonel destek almalısınız.

Avukatsız Suç Duyurusunda Bulunulabilir Mi

Türk Hukuku’nda avukat tutma zorunluluğu bulunmadığı için, suç teşkil eden eylemlerin mağduru olan herkes, avukat olmaksızın suç duyurusunda bulanabilir; avukat desteği almak kişinin tercihine bağlıdır. Ancak, yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle suç duyurusu dilekçelerinin profesyonel bir şekilde avukat desteği ile hazırlanması gerekir. Çünkü, olayın iyi bir şekilde özetlenmesi, suçun işlendiğini ispata yarar delillerin dikkatli bir şekilde dilekçe ve eklerinde sunulması, dilekçede kullanılan ifadelerinin hukuki, açık ve anlaşılır bir şekilde yer alması için uzman bir ceza avukatından destek alınması zaruridir.

Avukat desteği ile hazırlanan bir suç duyurusu dilekçesi neticesinde, Savcılıkça yapılan suç soruşturması hızlanacak ve bu sayede faillerce karartılması muhtemel delillerin önüne geçilebilecek, failler hakkında kamu davasının (ceza davasının) açılması ihtimali kuvvetlenecek, dolayısıyla daha sağlıklı bir yol izlenmiş olacaktır.

Ayrıca belirtmeliyiz ki, internet üzerinden yapılmış olunan araştırmalar neticesinde suç duyurusu dilekçe örneklerine ulaşarak kendi dilekçenizi hazırlamanız ve bu dilekçe ile suç duyurusunda bulunmanız basit, matbu bir iş gibi görünse de, yapacağınız en ufak bir yanlışlık hak kayıplarına yol açabilecektir. Zira, dilekçeler bir inşaatın temeline benzer, yanlış bir temelde ise düzgün bir yapı bulunması mümkün değildir. Bu nedenle, suç duyurusu dilekçelerinizin hazırlanmasında ve soruşturmanın takibinde tecrübeli bir ceza avukatından destek almanızı önermekteyiz.

Suç Duyurusunda Bulunmak Ücretli Midir

Suç Duyurusunda Bulunmak Ücretli Midir

“Savcılığa vermek ücretli mi?”, “Suç duyurusu kaç TL?”, Suç duyurusunda bulunmak ücretli mi?” şeklinde aramalarla karşılaşılmaktadır. Yanlış bilinenin aksine suç duyurusunda bulunmak ücretsizdir, Emniyet, Jandarma ya da Savcılığa suç duyurusunda bulunulurken herhangi bir ücret ödenmez, suçun mağduru olan, zarar gören kişiler tarafından yapılan başvurudan herhangi bir masraf alınmaz.

Avukat aracılığı ile suç duyurusu dilekçenin yazılması ve/veya avukat aracılığıyla soruşturma aşamasının yürütülmesi durumlarında ise avukatlık ücreti devreye girer. Soruşturma aşamasında avukat tarafından alınacak minimum ücret Avukatlık Asgari Ücret Yönetmeliği’nde belirtilmiştir, suç duyurusu nedeniyle avukata verilecek ücret, Yönetmelikte belirtilen ücretin üstünde olmak kaydıyla, tamamen kişi ile avukatının anlaşmasına bağlıdır.

Suçu İşleyen Kişinin Kimliği Belirli Değilse Suç Duyurusunda Bulunabilir Miyim

Suçu işleyen kişinin kimliği belli olmasa dahi suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Cumhuriyet Savcılığı, suçun hangi tarihte, kim tarafından, nerede, nasıl işlendiğini araştırmakla ve delilleri toplamakla yükümlüdür. Dolayısıyla, suçu işleyen kişinin kim olduğunu bilmeseniz de suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Suç Duyurusu Yetkili Savcılık

Suç duyurusunda yetkili savcılık, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince suçun işlendiği yer Savcılığıdır. Suç duyurusundan hızlı bir şekilde sonuç alınabilmesi için suç duyurusu yetkili yerin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir; aksi halde, süreç uzayacağı için mağduriyete sebep olabilir.

Suç Duyurusu Dilekçesi başlıklı makalemizi incelemek için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir